WAARSCHUWING: Zoutvergiftiging door pekel

onderstaand bericht heb ik via via gekregen

 

Het spijt mij erg om jullie te moeten vertellen dat Storm gisternacht is overleden aan de gevolgen van een zoutvergiftiging. Dinsdagochtend kwam ik beneden en reageerde hij vreemd. Hij was erg onrustig en toen ik hem naar buiten liep werd dat niet minder. Hij had niet gebraakt, maar de nacht daarvoor wel. Die dag was echter een heerlijke dag met een lange wandeling en we hebben verder niets meer gemerkt. Die ochtend begon hij te piepen en ging hij buiten op een plek liggen waar hij anders nooit lag. Ik heb de dierenarts gebeld en we zijn er gelijk naar toe gegaan. Die dacht aan iets met zijn maag/blaas. Hij plaste niet, ook niet toen ik nog even met hem door de tuin wandelde. De arts heeft hem iets voor zijn maag gegeven en toen zijn we weer een klein stukje gaan wandelen maar hij plaste nog steeds niet. Hij had wel gewone ontlasting, maar tilde verder niet eens zijn poot op. We zijn naar huis gegaan en met de dierenarts afgesproken dat er voor 12 uur een verbetering moest optreden. Je zag gewoon dat hij erg ongemakkelijk was. Die verbetering trad niet op en we zijn om half een naar het Medisch Centrum Amsterdam gereden. Daar hebben ze een echo van zijn buik gemaakt maar daar was niets op te vinden. Hij leek echter steeds meer ongecoördineerd te worden. Moeilijker lopen, etc. Gesprek met een internist en de mogelijkheid van een vergiftiging of een hersentumor besproken. Besloten bloed af te nemen. Daar kwam een heel hoog zoutgehalte uit. Dit bleek regelmatig voor te komen bij deze weersomstandigheden; ik had er nog nooit van gehoord. Bij honden kan dat echter gebeuren door aflikken poten, misschien een hap pekel of zo iets). Er werd gelijk gewaarschuwd dat dit fataal kon zijn, maar wij geloofden daar natuurlijk niets van. Een sterke jonge Storm gebeurd dat niet. We hebben daar achtergelaten en er werd supergoed voor hem gezorgd. We hadden er veel vertrouwen in om hem de volgende ochtend weer op te halen. Hij kreeg een infuus om zijn vochtgehalte op peil te brengen. Zijn gedrag werd veroorzaakt doordat het zout eigenlijk ook zijn hersenen uitdroogde. Hij moest langzaam weer op peil komen omdat anders zijn hersenen weer te veel vocht zouden krijgen. De volgende ochtend waren ze echter niet tevreden over hem en ook in de middag niet. Hij bleef veel spugen. In de avond ontwikkelde hij hartritmestoornissen en uiteindelijk is hij woensdag op donderdag om 2.15 uur ?s-Nachts overleden. Wij zijn er direct naar toe gegaan en hebben nog bijna 2 uur bij hem gezeten en hem vastgehouden. Dat was mooi maar ook erg verdrietig. Ik vind het nog moeilijk om erover te praten vandaar deze mail.

Storm was een hond van slechts 4 jaar oud.

De hoeveelheid zout die een hond fataal kan worden ligt tussen 1,9 en 3,7 gram zout per kg hond, de klachten kunnen tot 72 uur na inname beginnen op te treden, de meest voorkomende klachten zijn braken en/of diarree,maar neurologische klachten kunnen ook optreden. Dit wordt veroorzaakt door uitdroging van de hersenen. Het lichaam probeert dan door het aanmaken/mobiliseren van bepaalde stoffen om toch vocht vast te houden in de weefsels, waardoor het toedienen van vloeistof (om het zout uit te spoelen en de uitdroging op te heffen) ook met de nodige voorzichtigheid moet gebeuren, anders kan er zwelling van de hersenen optreden en dit kan ook fataal worden. Norit heeft geen zin, want zout bindt niet aan norit. In dit geval was pekel aan de poten de boosdoener,maar ook de (bekende) tip om je hond te laten braken door hem zout te geven kan dus fataal aflopen!

Een extra reden dus om de pootjes goed af te spoelen na de wandeling

88 commentaren

 1. Lieve mensen,

  bedankt allemaal voor jullie reacties, maar ik moet toch even iets zeggen. Ik ben niet het baasje van de hond Storm en verder is dit een verhaal van enige jaren geleden.

  Maar dat maakt het uiteraard niet minder triest en de waarschuwing kan niet vaak genoeg gedeeld worden.

  groetjes Ingrid (PupPlace)

 2. Tineke van Breugel :

  Hier wordt ik dus heel akelig en een beetje bang van. We hebben een pup van 4 maanden. En 8 weken geleden onze andere hond van 16 jr. moeten laten inslapen. Daar hadden we vrede mee. Maar als je zo“n jonge hond hebt als Storm is dat verschrikkelijk wanneer je dat overkomt. Heel veel sterkte

 3. rosita :

  ik wens het baasje van storm heel veel sterkte en dank voor deze publicatie wij leren er ook weer van

 4. Wat is dit triestig !ik moet zeggen dat ik erg meevoel met de baasjes van die hond “Storm”.Ik hoop dat het mijn hond niet overkomt.Ik denk niet dat er op dit domein gestrooid wordt.Opletten geblazen.Dat dit vieze weer maar rap voorbij is.

 5. marij :

  Wat een vreselijk triest verhaal.
  Vreselijk om op die manier je hond te verliezen.
  Dank je voor het delen.
  Heeeel veel sterkte gewenst.
  Knuffel Marij

 6. wendy :

  Dit is idd, een grote schok dan he, dit verwacht je niet.
  Ik wens je veel sterkte met je verdriet, en tof van je om het te delen.

 7. Ulrike :

  ik dacht dat iedere hondenbezitter wist dat je de pootjes van je hond ( die door de sneeuw/zout gelopen is )
  goed schoon moet maken, ook i.v.m. kleine wondjes op de pootkussentjes………….

  Maar fijn dat hier het belang ervan weer besproken is.

  Helaas voor de baasjes van Storm, ik vind het heeeeel erg voor jullie.
  Ik wens jullie heel veel sterkte!!!

 8. Heel veel sterkte met jullie verlies van jullie lieve hond

 9. Wat een aschuwelijk verhaal! Ik vervloek vaak de gemeente, dat ze hier in de wijk niet strooien, maar nu ben ik er wel blij mee. Particulieren blijven natuurlijk ook strooien, dus het blijft opletten. Ik wens jullie heel veel sterkte met dit grote verlies.

 10. Macy wenno :

  Vreselijk voor storm,rust zacht jongen.

  Als ik met mijn honden ga lopen,en ze lopen door strooizout dan wil mijn ene hond niet meer lopen,ze tilt dan de pootjes op,volge
  ns mijn bijt dat erg onder haar kussentjes

 11. aller eerst sterkte met het verlies van storm wij van het knagertje leven mee met de baasjes van storm
  wij hebben ook 3 waakhonden in de stichting die gaan we zeker in de gaten houden nu want zij lopen los buiten
  dus extra voorzichtigheid geboden heel veel sterkte van de vrijwilligers en het bestuur van knaagdierenopvang
  het knagertje den haag

 12. lieve storm rust zacht en een dikke knuffel van mij uit maastricht ik vindt dit zeer triest en wenst dan ook iedereen die met storm begaan is veel sterkte toe ik zou willen zeggen iedereen die dat leest mensen de boel schoon maken kan ook zonder zout en de strooiers gewoon keuken zout kan ook bijt niet zo

 13. claudia dorland :

  Bij deze wil ik de baasjes van storm heel veel starkte wensen.
  Wat een naar bericht om telezen afschuwelijk :-(

  Rust zacht lieve lieve storm

 14. Sandra :

  Bij deze wil ik de baasjes van Storm ook heel veel sterkte wensen.. Wel erg triest en afschuwelijk bericht om zo je hond te moeten verliezen. Nooit geweten van het zoutvergiftiging maar ben erg blij met dit bericht. Zal dit zoveel mogelijk in mijn buurt doorgeven aan andere .zodat we inderdaad dit misschien bij ander het kunnen voorkomen.

  Lieve Storm rust zacht…

 15. ooohhhhh wat erg ! lieve jan ik sla mijn hart om je heen ,om je in deze moeilijke tijd te steunen, ik kan het niet geloven, wat vreselijk1!!!!!! ik heb er geen woorden voor en ben er ook verdrietig van heel veel sterkte lieverd xxxxx liefs van mij xxxx

 16. Jenne :

  Sterkte met jullie verlies. Dit is vreselijk.

 17. Leonie :

  Bah wat triest. Verschrikkelijk voor jullie.
  Storm heeft zich ook zo ellendig gevoel,germ!!
  Dit doet veel verdriet. Heel veel sterkte.

 18. Jane :

  Pekel is altijd slecht geweest zowel voor mens als dier! Wij deden altijd bij thuiskomst de hond met lauwwater spoelen wat ook door de dierenarts werd aanbevolen want pekel bijt ook nog eens door op de kussentjes van de hondenpootjes, misschien een goede tip bij de volgende hond als u die gaat aanschaffen!

  Heel veel sterkte met het verlies van Storm!

  Jane Harinck.

  PS. Het bovenstaande schrijven hoort bij de eerste.

 19. Jane :

  Lieve mensen van wijlen Storm,

  Ik weet dat als je met je hond in de sneeuw hebt gelopen waaronder ook de pekel dan altijd bij thuiskomst de pootjes met lauw water af moet spoelen, pekel is al vanaf dat ht

 20. Hilde Honoré :

  oh, neen , wat een triest verhaal !!! Ik heb zelf 4 honden en ben er ook al mee gaan wandelen in de sneeuw…je staat daar gewoon niet bij stil. Bedankt om dit verhaal te delen…ik zal het ook delen, zodat zoiets ergs kan vermeden worden. Ik wens de baasjes van Storm heef veel sterkte. RIP Storm !

 21. Ik wil de baasjes heel veel sterkte wensen.
  Hopelijk putten jullie troost uit de 4 mooie jaren die Storm bij jullie gehad heeft.
  Rust Zacht Lieve Storm <3

 22. Wat verschrikkelijk om zo je hond te moeten verliezen , heel veel sterkte gewenst voor de baasjes van Storm !

 23. anneke stuijt :

  wat n verschrikkelijk bericht van de hond storm en voor de baasjes, maar nu begrijp ik waarom mijn hond n maltheser, van de week snachts zo raar deed ,hij smakte alsof hij misselijk was, heel de nacht lopen spoken dan daar heen. hij was onrustig en hij deed ook net of er iets in zijn keel zat pas later na veel water te hebben gedronken werd hij rustig. de volgende dag heb ik goed zijn poten afgeveegd gelukkig heeft hij er verder geen last meer gehad. wat hebben wij geluk gehad, na dit bericht, sterkte gewenst met dit grote verlies

 24. Nicolette :

  Wat afschuwelijk dat er altijd eerst iets moet gebeuren om uiteindelijk
  op dit soort gevaar gewezen te worden. Ik betreur het verlies van Storm
  enorm en wens de achterblijvers veel sterkte in hun enorme verdriet.

 25. Jenny :

  Wat vreselijk!!!
  Dit wist ik dus ook niet!
  Ga mijn geliefde viervoeter dus goed controleren na het wandelen en zijn pootjes zelf afnemen met water en goed drogen!!
  De baasjes van Storm….
  Wat een verdriet zullen jullie hebben!
  Weet dat er veel mensen aan jullie denken. Daar hebben jullie niets aan, want die lieve Storm komt er niet mee terug, maar toch….
  Heel veel sterkte met jullie afschuwelijke verlies!!!
  R.I.P dear Storm!
  Jen.

 26. Liekje :

  TRANEN IN MIJN OGEN……. IK WENS HET BAASJE VAN STORM HEEL VEEL STERKTE MET
  HET VERLIES VAN STORM

  STORM IS NU NAAR DE REGENBOOGHEMEL BIJ MIJN TWEE OVERLEDEN GOLDEN RETRIEVERS

 27. gina :

  Heel erg,ik wens de baasjes van srom veel sterkte want ik weet hoe moeilijk het is je lieveling te verliezen.

  rust zacht storm

 28. Edwin :

  Sterkte met het verlies van jullie Storm.., en bedankt voor dit bericht.
  Iets waar je in principe niet bij stilstaat maar zeker op moet letten!!
  Jammer dat het op deze manier bekend moet worden.

 29. Ruud afca Amsterdam :

  Heel veel sterkte met dit verlies
  Respect ook dat je het heb willen delen zodat andere hondenbezitters er van leren ,hoe te handelen i
  Nogmaals heel veel sterkte
  Storm R.I.P. In de honden hemel. X

 30. debby :

  jeetje wat erg . ik weet wat het is om je hondje zo snel te verliezen . ons hondje van 2,5 jaar is op 30 december overleden . volgens de dierenarts was het parvo . daar snappen we niets van omdat ons hondje alle inentingen gehad heeft . bij ons heeft het nog geen 9 uur geduurd vanaf het eerste tot het laatste moment. ik wens jullie heel veel sterkte .
  grt debby

 31. Simonne :

  Afgrijselijk wat onwetendheid toch kan doen en toe kan leiden………..

  RIP Storm en je kunt achter de brug vast fijn spelen zonder zout.

  Baasjes veel sterkte gewenst

 32. m. spaans :

  Jeetje wat verschrikkelijk!! Krijg het daar echt koud van, r.i.p. lieve Storm en voor de baasjes heel veel sterkte komende tijd.

 33. Michelle :

  allereerst wil ik de baasjes van Storm heel veel sterkte en kracht toewensen.
  Ongelofelijk zwaar om je dierbare maatje te moeten verliezen aan iets wat voorkomen had kunnen worden.
  Echt vreselijk dat zulke dingen niet anders gedaan worden in de maatschappij.. zout giftig…

  Ik zal het bericht zeker delen

 34. Karin :

  Wow schrik ervan ! ik maak de pootje onderweg vaak schoon omdat ze last met lopen hebben van de pekel ensmeer zein met vaseline.

  Maar dit wist ik niet !

  Veel sterkte met verlies Storm

  Knuf van Karin
  En poot van mijn Hummer en mijn Storm

 35. Tilly Winkels :

  Wat een triest verhaal,over zo,n klen hondje en maar 4 jaar geworden.Ik wens de baasjes van Storm heel veel sterkte ,met het verlies van hun schat.

 36. Sandra de groot :

  ik wenst de baasje van storm heel veel sterkte gewenst
  want erg voor jullie

  xx Sandra

 37. sonja bal :

  hallo,wat vreselijk voor jullie,dat storm daardoor is overleden,ik heb een berner van 1 half en braakt sinds vanmorgen,en heeft geen fut,nu maak ik me dus ernstige zorgen,en ga naar de dierenarts,wat ben ik blij dat jullie dit bericht openbaar hebben gemaakt,en ons alert hebben gemaakt,ik wil jullie hartelijk danken voor deze info,en geef jullie een hele dikke knuffel en ik hoop dat jullie het verlies van storm goed kunnen verwerken,dank jullie wel

 38. Helene Lindemans :

  Eerst wil ik de baasjes heel veel sterkte toewensen met dit plotselinge verlies van Storm.
  Afschuwelijk, een periode in het jaar waarin we juist heel veel plezier kunnen beleven aan de sneeuw die er helaas altijd maar kort is.Probeer zelf altijd wel de stoepen te vermijden waar zout is gestrooid maar helemaal er aan ontkomen doe je niet, want op de wegen wordt ook gestrooid.Dus pootjes even spoelen na de wandeling is een super goede tip, die ik zeker ga invoeren in de tijd dat er sneeuw ligt.Moet er niet aan denken door zout mijn hond te moeten verliezen.